Ressurser

Brannsikring

Andelseier har ansvar for brannsikring i egen leilighet, og skal sørge for at utstyr for brannslukning og brannvarsling fungerer. Andelseier plikter å sørge for riktig montering og bruk av ildsted. Oppbevaring i boder skal ikke medføre ekstra brannfare.

Brannslukningsapparat

Hver leilighet skal som minimum ha ett fungerende brannslukningsapparat

Borettslaget har kollektivt gått til innkjøp av brannslukningsapparat til hver leilighet, og har senest i 2023 gjennomført en kontroll av apparatene. Det er likevel andelseiers ansvar å sørge for at det som et minimum er ett brannslukningsapparat i leiligheten, samt at apparatet kontrolleres og vedlikeholdes årlig. Det anbefales for øvrig å anskaffe eget brannteppe til bruk på kjøkken, der skum- og pulverapparat vil være direkte farlig å benytte.

Brannslukningsapparat som henger på vegg
Røykvarsler som henger i taket
Brannvarsling

Det skal som minimum være én fungerende røykvarsler hver leilighet

Det er andelseiers ansvar å sørge for brannvarsling i leiligheten. Det skal minst være én røykvarsler, men det anbefales på det sterkeste å plassere røykvarslere i flere rom. Merk at ikke alle røykvarslere er egnet for bruk på vaskerom og kjøkken, da de vil utløse mange falske alarmer. Sørg for at røykvarslerne har fungerende batteri.

Vedfyring i leilighetene

Ildsted skal være sikkert montert og brukes i henhold til instruksjonene

3- og 4-romsleilighetene har pipeløp med mulighet for vedfyring. For å unngå dårlig fyring og at røyk kommer inn i leilighetene må det sørges for god ventilering. Hold alle vindus- og veggventiler åpne. Vær varsom med mekaniske avtrekk.

Montering, demontering eller bytte av vedovn/ildssted skal utføres av autoriserte fagfolk. Vi anbefaler Varmeforum AS som har kjennskap til borettslaget og har gjennomført rehabilitering av alle piper de senere år, der nye keramiske pipeløp ble installert.

Endringer skal også meldes fra til feiervesenet. Dersom pipeløpet påføres skader grunnet mangelfull utførelse av arbeidet, vil andelseieren bli holdt ansvarlig for dette.

Vedovn og hylle med bilder hengende over
Grilling av kjøtt på grillrist med mye røyk
Grilling på veranda

Det er kun tillatt med elektrisk grill eller gassgrill. Ta hensyn til naboer ved grilling

Generalforsamlingen vedtok i 2000 forbud mot bruk av kullgriller og engangsgriller på veranda og platting. Gass- og elektrisk grill er tillatt, men vis hensyn til dine naboer. En grill som ikke er rengjort ryker mer. Vurder vindretningen når du plasserer grillen slik at røyk og matos ikke trekker mot åpne vinduer. Lytt til tilbakemeldinger fra dine naboer.

Oppbevaring av brannfarlig gods

Alt av brannfarlige varer skal oppbevares under tilsyn

Det er under ingen omstendigheter tillatt å oppbevare gass, parafin, bensin o.l. i kjeller. Dette gjelder også gass til bruk på gassgrill eller primus. Alle brannfarlige produkter skal oppbevares der andelseier kan overvåke og kontrollere produktet.

To personer som koker mat på primus ute i naturen
Ved å klikke "Godta", godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din. Dette forbedrer nettstedets navigering og brukes til å analysere bruken av nettstedet. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.